“Tijdens het Focus Traject heb ik een extern brein gecreëerd. Dit systeem dwingt me om niet meer zoveel in mijn hoofd te bewaren. Dat geeft me heel veel rust. Het is iets wat ik blijvend ga gebruiken, wat ik de rest van mijn leven ga meenemen. Daardoor ervaar ik meer ruimte voor uitvoerend werk, de focus, en ben ik minder tijd kwijt met het overzicht zoeken.

Voordat ik begon met het Focus Traject miste ik overzicht in alle verschillende dingen die ik moest doen. Bij mij creëerde dat een constant gevoel van onrust omdat ik niet zéker wist of ik alles zou onthouden. Dat gaf me stress. Ik besefte door het Focus Traject dat op deze manier werken niet logisch is voor hoe mijn brein werkt. Ik vond de combinatie tussen de individuele sessies en groepssessies super. Het was een fijne mix van ervaringen en struggles uitwisselen met anderen, en specifiek toegespitste informatie krijgen. Ik vond Linde als coach heel prettig. Ze is open, kan ontzettend goed luisteren en weet de juiste snaar te raken. In de een-op-een gesprekken wist zij precies de vinger op de zere plek te leggen. Dat was confronterend, maar ook heel verhelderend. Dat gaf me ook de kans om te handelen omdat het zo duidelijk was wat ik moest veranderen. Dat zei ze niet direct, maar liet ze mij ontdekken door de vragen die zij stelde. Ik denk dat veel instellingen dit traject kunnen gebruiken. Als beleidsmedewerker komt er veel op je af. Je hebt niet altijd invloed op waar je aan werkt en wat prioriteit heeft. Het Focus Traject helpt bij het leren herkennen van je grenzen en je werkdag meer in eigen hand te nemen.”

– Yara (Ministerie van Buitenlandse Zaken)

– Focus Traject

“Ik ga veel beter om met late e-mails en een hoge werkdruk, ik weet wat ik kan doen om beter in mijn vel te zitten. Ik heb het initiatief genomen om het te laat mailen in ons team te gaan aanpassen. Eerder had ik dat nooit gedaan.

Voordat ik begon bij Linde kon ik mijn grenzen niet goed herkennen en stellen. Ik had vooral last van werkstress en moeilijk mijn hoofd kunnen ‘uitzetten’. Nu is dat heel anders. Ik weet nu hoe ik kan anticiperen op hoe activiteiten mijn energieniveau beïnvloeden – zowel positief als negatief – en hoe ik dit kan inzetten. Ik zou dit traject aan iedereen aanraden die work-life balance belangrijk vindt. Linde is toegankelijk, nooit oordelend en ze heeft een hele positieve, én realistische, benadering.”

– Roxanne (Europese Commissie)

“Door het Focus Traject heb ik voor het eerst echt de tijd en ruimte genomen om  afspraken met mezelf over focus en rust te maken en me daar aan te houden. Het lukte me niet alleen om die omslag te maken. Als ik nog een paar maanden zo door was gegaan, was het niet goed gegaan. Nu voel ik me vrij om om vijf uur de werkdag af te gaan sluiten en genoeg pauzes te nemen, zonder schuldgevoel.

Voordat ik begon aan het Focus Traject worstelde ik met het terugpakken van de regie op mijn eigen werkdag. Het Traject heeft mij het inzicht gegeven dat ik zelf de persoon ben die de regie over mijn werk(dag) moet pakken. Ik heb hierbij geleerd dat ik met name mijn eigen opvattingen op het gebied van ‘een goede werknemer en collega’ zijn anders moet zien om zo juist die goede collega te kunnen zijn en blijven. In het begin was ik hier tegen in verzet. Het was confronterend. Door de begeleiding van Linde besefte ik me dat het een grote winst was was als ik hier mee aan de slag zou gaan. Het werken in een groep was ontzettend prettig, daar heb ik veel aan gehad. Linde is kundig, zonder oordeel en biedt ruimte voor iedereen. Het Focus Traject biedt je inzicht, een spiegel én de concrete tools om je focus en rust te verankeren in je werk.”

– Martha (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

“Linde heeft enorm veel expertise. Ik voelde de oprechte interesse bij haar en ze weet goed actief te luisteren. De training en opvolging waren geweldig, de coaching was een onmisbare aanvulling.

Het Focus traject was echt een eye-opener voor mij. Ik zag opeens de link tussen manieren van werk die me juist wel of juist niet bevallen en wetenschappelijk bewijs hiervoor. Door de training begrijp ik beter wat ik in mijn werkomgeving moet aanpassen om beter te presteren en gezond te blijven. In de toepassing liep ik tegen problemen aan die te maken hebben met hoe ik in elkaar zit en de specifieke context waarin ik werk. De een-op-een coaching met Linde stelde me in staat die uitdagingen te bespreken.”

– Marloes (Milieudefensie)

“Dit traject heeft mij eindelijk het inzicht en de tools gegeven waar ik al heel lang behoefte aan had.

Ik had al lang de behoefte aan het begrijpen van mijn werkwijze in een kennisfunctie. Dit traject heeft mij dat inzicht geboden. Tijdens de training krijg je verschillende tips en tools waar je uit kunt kiezen, aan de hand van wat het beste bij jou en je werk past. Deze kun je vervolgens toepassen in de praktijk.”

– Trigueña (de Rijksacademie)

“Het Focus Traject is erg sterk door de combinatie van kennis over hoe focus in het brein werkt, de praktische handreikingen om hier op verschillende manieren mee aan de slag te gaan en de persoonlijke benadering waarin je in één op één gesprekken aan je eigen persoonlijke doelen kan werken.

De combinatie van deze invalshoeken zorgt ervoor dat je een hele sterke basis hebt om mee aan de slag te gaan. Daarnaast is Linde een erg prettige coach. Ze heeft veel kennis van het onderwerp en heeft de groepssessies op een fijne manier georganiseerd. Ik hecht erg veel waarde aan de individuele gesprekken die wij hebben gevoerd. Ze kan d.m.v. goed doorvragen snel tot de kern komen van waar je verbeteringen kan aanbrengen in je focus en je praktische en persoonlijke handreikingen geven om hiermee aan de slag te gaan.”

– Bas (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

“Ik ervaar de laatste tijd veel meer creativiteit, er komt meer uit mijn handen (en hoofd), dat is voor mij teken dat die ruimte weer is ontstaan. Dat is voor mij heel veel waard. Het gevoel van altijd aan staan is een stuk minder. Ik ervaar nu gerichtere momenten van aan staan: waardoor het meer flow is in plaats van gejaagdheid.

Voordat ik begon met het Focus Traject moest ik te veel ballen in de lucht houden. Ik had het gevoel dat ik constant aan moest staan, zowel richting team (constant beschikbaar zijn), maar dat kwam thuis ook in de knel. Ik zat tegen het punt aan dat ik te veel overload had. Ik was erg vermoeid en ervoer een blokkade, ik had het idee dat ik stil stond en er weinig uit mijn handen kwam. Ik was vaak bezig met brandjes blussen. Ontspanningsmomenten waren er nauwelijks.

Het Focus Traject heeft me een hele hoop inzicht gebracht in hoe mijn brein werkt met prikkels en afleiding. Met het Traject heb ik voorwaardes kunnen creëren om gefocust te werken. Ik heb heel toegespitste, concrete stappen aangereikt gekregen waar ik mee aan de slag kon. Ik maak nu bijvoorbeeld afspraken met mijn team over wanneer ik beschikbaar ben en ik heb duidelijk gecommuniceerd hoe ik wil werken. Leuk om te zien dat sommigen dat weer van mij hebben overgenomen. Wat ik daardoor zie dat het helemaal geen probleem is als ik mijn bereikbaarheid meer kader. Daardoor heb het idee dat ik niet meer constant achter die brandjes aan hoef te lopen. Ik maak nu tijd voor een dagstart en dagafsluiting. Daardoor kan ik een goede omschakeling maken. Ik begin opgeruimder aan het werk. Ik bouw ook bewuster rustmomenten in, middels de Pomodoro-techniek. Ik vond het Focus Traject van A tot Z verzorgd, ook in de presentatie, dat maakte het voor mij helemaal af.

Ik zou het Focus Traject aanbevelen aan eigenlijk iedereen, maar als ik dan toch specifieker ben dan aan kenniswerkers, die bloot staan aan allerlei prikkels en vragen, die bij uitstek de ruimte moeten hebben om na te denken. Die ruimte moet je leren pakken.”

– Roy (XPIRIT Nederland)

“Dit was de eerste keer dat ik op zo een fijne manier sessies heb gehad met een coach/psycholoog. Ik ben heel dankbaar voor alle ruimte die ik heb gekregen om mijzelf te ontwikkelen. Ik voel me zo veel minder druk.

Linde neemt je op een begrijpelijke en natuurlijke manier mee op een reis door ons brein. Ze laat je zien hoe we beter met ons brein kunnen samenwerken zodat we met focus kunnen werken en op tijd rust nemen. In de een-op-een begeleiding heeft Linde me geholpen mij in te laten zien hoe mijn gedragspatronen verlopen, hoe ik ze kan herkennen en hoe ik ze kan veranderen. Tijdens de afspraken voelde ik de vrijheid om mijn emoties en gevoel te uiten en effectief dit onder de loep te nemen.”

– Martine (Milieudefensie)

“Linde liet de oplossingen en antwoorden vanuit mijzelf komen. Ze gaf me kennis en inzicht in hoe ik met meer focus aan de slag kon gaan, maar uiteindelijk moest ik zelf aandragen hoe ik dit zou implementeren in mijn dag. Zo werd het voor mij heel realistisch om deze dingen te doen en behouden op de lange termijn, en voelde het vooral niet opgelegd.

Linde heeft mij geholpen om meer grip te krijgen op mijn thuiswerksituatie. Ik heb meer inzicht gekregen in mijn werkgedrag en hoe ik dit efficiënter kan aanpakken. Voordat ik met Linde werkte frustreerde het me vooral dat ik niet de focus had die ik nodig had. Linde daagt mensen uit om zelf met oplossingen te komen, maar denkt hier in ook mee. Ze stelt rake wedervragen, is scherp, maar komt ook rustig over en is fijn om naar te luisteren. Ze pakt ook goed terug op wat er in een eerdere sessie aan bod is gekomen, wat mij heel erg het gevoel gaf dat zij met aandacht naar mij luisterde.

Ik heb veel meer inzichten gekregen in hoe ik werk, hoe ik wil werken én wat ik daar aan kan veranderen. Met kleine vranderingen bereik je zo veel!”

– Robyn (Milieudefensie)

“Samen met Linde heb ik mijn persoonlijk leiderschap verder ontwikkeld. Een fijne en vruchtbare zoektocht. Ik kan Linde zeker aanbevelen!

De manier waarop Linde communiceert stelde mij echt op mijn gemakt. Daardoor voelde ik de ruimte om verhalen te delen zoals ik ze ervaren heb. De vragen die Linde stelde waren scherp, ze kan erg goed doorvragen. De adviezen vanuit haar eigen kennis en ervaring vond ik heel prettig. Het traject heeft me ook geleerd dat ik op mijn eigen gevoel mag vertrouwen. Maar ook hoe ik dat naar anderen kan overbrengen. Dit geeft me een duidelijker beeld van de leider die ik wil zijn, hoe ik dat vorm wil geven en kan uitleggen. Een MT positie was nieuw voor me. Nu weet ik beter hoe het zit en kan ik meer achter mijzelf gaan staan. En tegelijk heb ik door deze reflectie weer geoefend met leren en opstaan voor de lessen die iedere situatie je brengt. Linde brengt structuur en helderheid in de gesprekken, was erg vriendelijk en open en had veel kennis van zaken.”

– Paulien (Milieudefensie)

“Ik wilde aan het einde van de dag als ik klaar ben met werken me niet slecht voelen. Dat is nu niet meer zo. Dat is veel waard voor mij. 

Ik deed veel dingen waar ik weinig energie van kreeg. Ik liet het gebeuren. Ik merkte dat ik na een werkdag helemaal opgebrand was. Dat ik om 1700 niet meer aanspreekbaar was en even een halfuur moest bijkomen dan de dag. Ik wilde dat niet meer, ook omdat ik aanwezig wilde zijn voor mijn gezin.

Ik voelde me gestresst. Ik nam niet genoeg pauze, ik ging te lang door achter elkaar. Daarnaast was er geen focus, ik werd constant afgeleid. Mensen belde me veel tussendoor en ik nam altijd op, dan was ik weer helemaal uit mijn focus. Ik merkte dat de meetings die de hele tijd tussendoor kwamen veel energie kostte. Ik denk dat als ik niet had deelgenomen aan het Focus Traject dat ik nog steeds dingen zou doen waar ik geen energie van zou krijgen, wat mijn hele dag inmiddels innam voor mijn gevoel. 

Nu ik het Focus Traject heb gevolgd zeg ik veel meer nee. Ik heb nu de grens gesteld dat mensen me niet standaard bellen met vragen maar naar me typen wat het probleem is. Dan kan ik op mijn eigen voorwaarden reageren. Ik ben veel kieskeuriger geworden in welke meetings ik wel en niet bijwoon. Ik ben me er nu veel meer bewust van hoe ik afgeleid raakte en energie verloor, en ik weet nu hoe ik er moet op reageren. Ik maak keuzes waardoor ik gefocust en uitgerust de dag door kom. Ik schakel een stuk minder tussen taken. Ik check in de dag tussentijds bij mezelf in hoe het gaat, als ik me minder voel dan neem ik bewust pauze en ga ik weg van mijn laptop. Ik merk sneller aan mijzelf wanneer ik even op ben. Ik ga veel minder snel over mijn grenzen heen.

Tijdens het traject kreeg ik heel veel aangereikt. Ik vond het moeilijk om daar keuzes in te maken, ik wilde zo veel doen omdat ik bang was om er niet alles uit te halen. Uiteindelijk heb ik met hulp van Linde keuzes kunnen maken waar ik mee aan de slag wilde gaan, wat voor mij het meeste zou opleveren. Linde was erg begripvol in de gesprekken, zonder oordeel. Door de gesprekken besefte ik me ook dat ik heel veel dingen doe die zijn aangereikt, waar ik mijn eigen draai aan gegeven heb.

Er zijn nog zat dingen die ik kan doen, maar daar gun ik mijzelf tijd voor om later mee aan de slag te gaan. Het moet niet allemaal nu. Dat geeft rust.

Ik zou het Focus Traject aanbevelen aan iedereen met een kantoorbaan die veel moeten schakelen en denkwerk verrichten.”

– Thijs (XPIRIT)

– Masterclass Focus

“Wil je duidelijkheid over hoe je focus in je hersenen werkt op een hele makkelijke manier? Dan moet je bij Linde zijn. Het brein is haar passie. Als ze er over praat, straalt ze. Ze neemt je mee in haar verhaal en aan het einde is het voor iedereen duidelijk welke stappen je moet nemen. Door zeer makkelijke en toepasbare tools die ze je aanbiedt kan je voor jezelf opzoeken wat voor jou werkt om je focus te vinden en om jezelf weer op te laden.”

– Daan (RVO)

“Ik genoot ervan om naar jou te luisteren. Ik kon merken dat je plezier uit je werk haalt. Dat zie je gelijk. Dat maak het zo makkelijk om je te volgen in je verhaal. Je hebt een goede energie als je aan je vertellen bent over de hersenen, alsof je het over de meest simpele en gewone onderwerp van de dag hebt. Chapeau!”

– Bas (Ministerie van Buitenlandse Zaken)

“Zeer interessant. Zeer goede spreker. Mijn aandacht werd voortdurend geprikkeld. De masterclass had een duidelijke structuur, heldere toelichting en impact, praktisch vertaalbaar dus quick wins. De opbouw en structuur met de 3 vragen die behandeld worden was heel prettig. Er is relatief veel informatie overgedragen in korte tijd, waardoor het waardevol is voor de deelnemers.”

– Mark (TU Delft)

Focus. Rust. Het kan allebei. Hoe?

Door focus ga je meer gedaan krijgen in minder tijd. Niet om eeuwig te maximaliseren, maar om goed gebruik te maken van je tijd en je brein. Waar tijdsmanagement je kan laten vervallen in eeuwig nóg meer doen, biedt het Focus Traject je veel meer. Het is aandachtsmanagement.

Zodat jij weer rust in je hoofd krijgt. Minder ruis. Meer kwaliteit. En ja, daardoor ook veel moeitelozer meer gedaan krijgt. Omdat je luistert naar je brein, en je biologie niet probeert tegen te werken.

Het Focus Traject bestaat uit een programma van drie maanden met twee groepstrainingen gecombineerd met twee individuele gesprekken, in een tijdsbestek van drie maanden. Er is ruimte voor maximaal twaalf deelnemers in 1 Focus Traject, zodat we de individualiteit blijven waarborgen.

Dit zorgt voor een échte verandering. Geen pleister plakken, maar duurzaam minder druk.

100% van de deelnemers raadt ons aan aan collega’s. Just saying.

Ben je klaar om de keuze te maken? Boek hier je call in met Linde om het traject te bespreken.