Waarom krijgen wij als mensen wel een burn-out waar we maanden tot jaren van moeten herstellen, maar ervaren zebra’s of andere dieren dit niet? Dit heeft te maken met de manier waarop wij als mensen werken. Wij mensen zijn wezens welke stress ervaren op de lange termijn, zonder direct gevaar.  Omdat we zo intelligent zijn, maken we ons zorgen over zaken die ver in de toekomst liggen of die misschien niet eens gaan gebeuren.

Stress is bedoeld als iets positiefs, evolutionair gezien. Op korte termijn is dit het ook! Ondanks de populaire opinie, is een beetje stress niet slecht voor ons. Stress zorgt ervoor dat je klaar bent om te vechten of vluchten, het maakt je actief, scherp. Het onderdrukt je immuunsysteem bijvoorbeeld, zodat er meer energie naar je spieren kan om hard te rennen. Best handig als je in een gevaarlijke situatie terecht komt of voor een presentatie of deadline moet knallen. Dit doet je lichaam onder andere door adrenaline en cortisol aan te maken. Hierdoor kun je (eventjes) je lichaam op 110% laten presteren.

Wanneer een zebra een leeuw ziet, zal hij een automatische stressreactie krijgen. Er gaat meer bloed naar de spieren, er komen stoffen vrij in de hersenen die ervoor zorgen dat de zebra in de overlevingsstand gaat. Hij rent weg met de kudde, en zodra de leeuw uit het zicht is ontspant de zebra en zijn lichaam zich weer. Een zebra zal zich niet zorgen maken over of de leeuw morgen of overmorgen terug komt. Of zijn strepen er niet raar uit zien ten opzichte van de strepen van de kudde, waardoor de leeuw hem er sneller uit zou pikken. Wij mensen kunnen dit wel, en doen dit regelmatig. Denk aan stress voor een project of presentatie, de angst om er niet bij te horen, of je het wel goed doet, etcetera. 

Op de lange termijn is de impact van stress namelijk erg slecht voor je. Het kan voor een heel breed scala aan negatieve gevolgen leiden, waaronder oververmoeidheid en burn-out, maar ook hoger risico op ziek worden (door je onderdrukte immuunsysteem!) en hart- en vaatziekten. Daarom is het heel belangrijk is om aandacht te besteden aan je stressniveau als je merkt dat dit langere tijd aanhoudt.

Het geruststellende nieuws is: er zijn erg veel mogelijkheden en technieken om deze stress onder controle te krijgen. Een van die technieken is door meer focus in je leven aan te brengen. Door de informatie overload te verminderen, raken we minder snel overprikkeld en raakt ons hoofd niet zo vol met alle informatie die we nog moeten uitvoeren. Dit leidt ertoe dat we minder stress en meer rust gaan ervaren, waardoor we onze fight-or-flight stressreactie niet op een langdurige manier triggeren.

En dat is waarom zebra’s geen burn-out krijgen. Ze zijn niet in staat om lange-termijn stress te ervaren zoals wij als mensen dat doen!